نظر علی شریعتی درباره آمریکا که نشنیدهاید

علی شریعتی که «روشنفکر» بود در دهه ۵۰ شمسی که اغلب روشنفکران شیفته و فریفته غرب بودند درباره آمریکا چه گفته باشد خوب است؟ خیلیها نشنیدهاند، اما توصیفی غریب دارد از آمریکا در روزگار سلطه فرهنگی و سیاسی آمریکا بر حکومت ایران.
او در ۲۹ خرداد سال ۱۳۵۶ درگذشته است. از نظر او، وظیفه روشنفکر این است: «کار اصلی هر روشنفکری در این جهان و در این عصر، یک مبارزه آزادیبخش فکری و فرهنگی است برای نجات انسان از منجلاب وقیح سرمایهداری و استثمار طبقاتی».
معلوم است که چنین فردی نظر مثبتی هم به آمریکا نداشت که در آن روزگار نماد سرمایهداری بود اما توصیف وی از آمریکا زیادی عجیب است و ظریف است. روشنفکری که معتقد بود: «یکی از راههای مبارزه با غربزدگی، شناختنِ واقعی غرب است» و خودش غربشناس بود در دوره پهلوی دوم که حکومت ایران زیر سلطه فرهنگی و سیاسی آمریکا بود بهروشنی و بدون هیچملاحظه و پنهانکاری آمریکا را نقد کرد.
علی شریعتی درباره آمریکا گفته است: «آمریکا! آمریکا! این بلاهت عظیم و توحش متمدن و بدویت مدرن و خشونت با اتیکت و غارت قانونمند و خوشبختی زشت و آزادی لَش و دموکراسی احمق و اندیویدوآلیسم [فردگرایی] قالبریزیشده و استانداردیزه و بالاخره همان جاهلیت عرب».
منبع: خبرگزاری فارس