تأثیر پیروزی ترامپ بر جنگ اوکراین و روسیه چه خواهد بود؟
چند روز تا قطع پول توجیبی اوکراین!

توافقنامه همکاری استراتژیک جامع مسکو و پیونگ یانگ که پیشتر توسط پوتین و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی تأیید شده بود، شامل ۲۳ ماده است که یکی از آن مواد بر ارائه فوری کمک نظامی با استفاده از تمام ابزارهای موجود در شرایطی که یکی از طرفین به دلیل حمله مسلحانه در وضعیت جنگی قرار گیرد، تأکید دارد و به مدت نامحدود معتبر خواهد بود.
رئیسجمهور روسیه با تأکید بر اینکه روسیه در عزم جدی کره شمالی نسبت به اجرای بند مربوط به کمک نظامی به طرف مقابل که در این توافقنامه آمده است تردیدی ندارد، خاطرنشان کرد: «اما اینکه ماهیت این کمک نظامی چیست و چگونه در چارچوب توافقنامه همکاری استراتژیک جامع میان دو کشور انجام خواهد شد به ما مربوط است.»
به نوشته خبرگزاری تاس، پوتین پیشتر نیز برگزاری رزمایش مشترک با کره شمالی را رد نکرده بود.
حمله پهپادی بزرگ اوکراین به روسیه
در همین ایام که پوتین قانون پیمان مشارکت استراتژیک جامع روسیه و کره شمالی را امضا کرد، بزرگترین حمله پهپادی اوکراین به روسیه نیز انجام شد. شهردار مسکو صبح یکشنبه بود که خبر داد نیروهای پدافند هوایی ارتش روسیه دستکم 32 پهپاد اوکراینی را در پایتخت روسیه سرنگون کرده است.
در حملات صبح یکشنبه ارتش اوکراین دستکم 32 پهپاد اوکراینی به مسکو، پایتخت روسیه رسیدند.
سرگئی سوبیانین، شهردار مسکو با انتشار پیامی در صفحه شخصی خود در تلگرام ساعت 9 صبح امروز (7:30 به وقت محلی) از انهدام دو هواپیمای بدون سرنشین اوکراینی در منطقه شهری رامنسکی خبر داد.
زلنسکی: روسیه شبانه 145 پهپاد به اوکراین شلیک کرد
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین گفت که روسیه شب گذشته در یک حمله بیسابقه، از 145 پهپاد برای حمله به اوکراین استفاده کرد.
رئیسجمهور اوکراین ضمن درخواست افزایش کمکهای تسلیحاتی غرب برای حفاظت از آسمان اوکراین، گفت: «شب گذشته روسیه با پرتاب 145 پهپاد تهاجمی، رکوردشکنی کرد.»
اظهارات زلنسکی در حالی است که همچنین شهردار پایتخت روسیه خبر داد که نیروهای پدافند هوایی ارتش این کشور دستکم 32 پهپاد اوکراینی را در آسمان مسکو سرنگون کردند.
جنگ در اوکراین در حالی ادامه دارد که با پیروزی دونالد ترامپ در آمریکا، کار برای دولت زلنسکی سختتر خواهد شد؛ زیرا این نگرانی وجود دارد که در دولت او حمایتهای ایالات متحده از کییف کاهش یابد.
احتمال افزایش درگیریها
به نظر میرسد تا زمان استقرار ترامپ در کاخ سفید، درگیریها بین اوکراین و روسیه بیشتر هم شود.
حدود دو ماه دیگر ترامپ باید در کاخ سفید مستقر شود و تا آن زمان روسیه و اوکراین فرصت دارند تا دست برتر میدان را داشته باشند.
به نظر میرسد در این دو ماه درگیریها شدت خواهد گرفت و هر کدام از طرفین درگیری تلاش خواهند کرد برگ برنده بیشتری جمع کنند تا زمان مذاکره برای پایان درگیری دست پرتری داشته باشند. احتمالا در این مدت مسکو سعی می کند خاک بیشتری از زمینهای در اختیار اوکراین را در اختیار خود بگیرد.
تمجید پوتین از پیشنهاد ترامپ
ولادیمیر پوتین پس از اینکه پیروزی دونالد ترامپ را در انتخابات آمریکا تبریک گفت، از طرح او برای پایان دادن به جنگ اوکراین تمجید کرد. پوتین ابراز امیدواری کرد که مذاکرات با ترامپ برای بازسازی روابط مسکو و واشنگتن آغاز شود. در همین حال، زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین اعلام کرد که هرگونه توافق صلح که به سرعت انجام شود میتواند به ضرر اوکراین باشد. این دیدگاهها در حالی مطرح میشود که مشاوران ترامپ طرحهایی شامل توقف عضویت اوکراین در ناتو را برای پایان جنگ پیشنهاد دادهاند.
در واکنش به این تحولات، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین اعلام کرد که هیچ ارتباطی با ترامپ درباره پایان جنگ نداشته است. وی تأکید کرد هرگونه توافق سریع ممکن است به ضرر اوکراین باشد و افزود تاکنون اطلاعاتی درباره طرحهای ترامپ برای پایان دادن به جنگ ندارد. زلنسکی همچنین ابراز نگرانی کرد که این طرحها ممکن است به از دست دادن منافع اوکراین منجر شوند.
روزنامه والاستریت ژورنال گزارش داده که ترامپ در مبارزات انتخاباتی خود وعده داده بود پیش از مراسم تحلیف، جنگ اوکراین را پایان خواهد داد.
مشاوران ترامپ پیشنهاد دادهاند که عضویت اوکراین در ناتو به مدت ۲۰ سال به تعویق بیفتد و ارسال تسلیحات به این کشور ادامه یابد. طرح دیگری شامل توقف کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین مگر با موافقت این کشور برای مذاکره با روسیه است. در مقابل، آمریکا هشدار خواهد داد که در صورت عدم همکاری روسیه، حمایت نظامی از اوکراین افزایش خواهد یافت.
ترامپ در مصاحبههای خود با رسانههای آمریکایی اشاره کرده که هنوز تماسی با پوتین نداشته؛ اما به زودی گفتوگوهایی انجام خواهد داد. او همچنین اعلام کرده که با رهبران بسیاری از کشورها از جمله زلنسکی گفتوگو کرده است. بااینحال، تحلیلگران معتقدند که اگر ترامپ حمایت نظامی از اوکراین را قطع کند، این کشور در برابر روسیه آسیبپذیر خواهد شد.
تحلیلگران بر این باورند که اگر ترامپ سیاستهای حمایتی فعلی آمریکا از اوکراین را متوقف کند، کییف که تاکنون به کمکهای نظامی غرب متکی بوده، ممکن است در برابر پیشروی روسیه ناتوان شود. این در حالی است که پوتین به دنبال بازسازی روابط با واشنگتن و ترامپ است و زلنسکی با نگرانی به آینده نگاه میکند.
چند روز تا قطع پول توجیبی اوکراین!
به نظر میرسد ترامپ خیلی علاقهای به ادامه حمایت از اوکراین ندارد، شاید برای همین هم هست که دونالد ترامپ جونیور، پسر بزرگ دونالد ترامپ اخیرا با انتشار ویدئویی در اینستاگرام نوشت که دسترسی ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین به کمکهای سخاوتمندانه آمریکا به زودی قطع خواهد شد.
ترامپ در جریان کارزار انتخاباتیاش همواره زلنسکی را به دلیل تواناییاش در آنچه «دوشیدن» دولت جو بایدن، رئیسجمهور فعلی آمریکا خوانده است، «بزرگترین کاسب تاریخ» خواند.
از زمان آغاز جنگ اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، آمریکا بزرگترین کمککننده و حامی کییف بوده و کنگره این کشور بیش از ۱۷۴ میلیارد دلار کمک نظامی و غیر نظامی به اوکراین تخصیص داده است. روسیه همواره این کمکها را مورد انتقاد قرار داده و تأکید کرده است که این کمکها تغییری در نتیجه نهایی جنگ ایجاد نخواهد کرد و صرفا به طولانی شدن آن دامن خواهد زد.
در ویدئویی که ترامپ جونیور در بخش استوری اینستاگرام منتشر کرده، زلنسکی و ترامپ در یک قاب به چشم میخورند و دوربین به تدریج روی رئیسجمهور اوکراین زوم و سپس تصویر سیاه و سفید میشود و اسکناسهای دلار از بالای تصویر به پایین فرو میریزد و در ضمیمه ویدئو نیز این جمله به چشم میخورد: «شرایط: ۳۸ روز تا از دست دادن پول توجیبی!»
نقشه ترامپ برای توقف جنگ
گزارشهای رسانههای آمریکا به نقل از منابع نزدیک به دونالد ترامپ، رئیسجمهور جدید این کشور حاکی از آن است که مشاوران وی برای توقف جنگ در اوکراین و ایجاد منطقه خالی از سلاح برنامهریزی میکنند. این منابع اضافه کردند که قرار است روند پیوستن کییف به پیمان ناتو به مدت ۲۰ سال متوقف شود. آنها تأکید کردند که یکی از گزینههای مطرح، تعهد کییف به عدم پیوستن به ناتو به مدت ۲۰ سال و در مقابل، ادامه یافتن کمکهای تسلیحاتی آمریکا به اوکراین خواهد بود.
بر اساس آنچه که اعلام شده، مشاوران ترامپ تلاش میکنند درگیریهای کنونی در اوکراین متوقف و یک منطقه خالی از سلاح میان نیروهای اوکراینی و روسی ایجاد شود؛ اما هنوز معلوم نیست که مسئولیت محافظت از این منطقه به چه کسی سپرده خواهد شد. روزنامه والاستریت ژورنال به نقل از یکی از اعضای تیم ترامپ نوشت: «ما نیروهای آمریکایی را برای محافظت از صلح به اوکراین اعزام نمیکنیم. این درخواست را از لهستان، آلمان، انگلیس و فرانسه داشته باشید.»
تأثیر احتمالی پیروزی دونالد ترامپ بر روابط آمریکا و روسیه
دونالد ترامپ بارها روابط خود را با ولادیمیر پوتین «مثبت» خوانده؛ اما در طول رقابتهای ریاستجمهوری آمریکا، مقامات رسمی روسیه بارها تأکید کردهاند که امیدی به بهبود روابط مسکو و واشنگتن ندارند. در بیانیه مشترک پارلمان و وزارت خارجه روسیه، آمریکا صراحتا «دشمن» خوانده شده است. در نخستین واکنش به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در کانال شخصی خود در تلگرام نوشت: «روسیه پیش از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و پس از آن، در چارچوب اهداف و مقاصد خود عمل کرده و به همین مسیر ادامه خواهد داد. اگر آمریکا بخواهد، میتواند به دنبال روسیه حرکت کند.» دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین چهارشنبه به خبرنگاران گفت: «از قصد ولادیمیر پوتین برای تبریک گفتن به دونالد ترامپ بیاطلاع است.» سخنگوی رئیسجمهور روسیه افزود: «فراموش نکنید سخن از یک کشور غیردوست در میان است، کشوری که مستقیم و غیرمستقیم علیه روسیه میجنگد.»
او همزمان در پاسخ به این سوال که واکنش کرملین به درخواست تماس تلفنی احتمالی دونالد ترامپ با ولادیمیر پوتین چه خواهد بود، گفت: «مسکو همواره آماده گفتوگو و تعامل بوده و هست.»
همزمان نشریه روسی «ورستکا» به نقل از منابع خود در کرملین و دولت روسیه گزارش داد تمام مقامات ارشد روسیه از جمله ولادیمیر پوتین، از طریق «افراد قابلاعتماد» – احتمالا دیپلماتهای روس در واشنگتن – به دونالد ترامپ تبریک گفتهاند.
ریاستجمهوری دونالد ترامپ در سالهای ۲۰۱۶-۲۰۲۰ تحت تأثیر تحقیقات تبانی احتمالی او با مسکو بود، هرچند بازرس ویژه در گزارش نهایی خود اعلام کرد که نتوانسته شواهد کافی برای اثبات این اتهام جمعآوری کند.
در سال ۲۰۱۹ دونالد ترامپ برای نخستینبار استیضاح شد. دلیل این اقدام، شکایت یک مقام اطلاعاتی آمریکا از آن بود که دونالد ترامپ طی تماس تلفنی با ولودیمیر زلنسکی، از رئیسجمهور اوکراین خواسته بود پرونده جنایی علیه پسر جو بایدن که زمانی عضو هیأت مدیره یک شرکت نفتی در اوکراین بود را پیگیری کند و در ازای این اقدام، کمکهای نظامی بیشتر از آمریکا دریافت کند. به عقیده کارشناسان، این تاریخچه ناگوار ممکن است مجددا بر روابط واشنگتن و کییف سایه بیندازد.
هرچند ولودیمیر زلنسکی کوشیده روابط شخصی را با دونالد ترامپ بهبود بخشد و دو ماه پیش برای دیدار با ترامپ حتی ناچار شد سفر خود را به آمریکا تمدید کند؛ اما به باور تحلیلگران، بین دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی «سردی محسوس بود.» دونالد ترامپ متعاقبا ولودیمیر زلنسکی را «بهترین چانهزن تاریخ» خواند و مدعی شد: «هر بار زلنسکی به واشنگتن میآید با شصت میلیارد دلار به کشورش برمیگردد».
دونالد ترامپ، ضمنا بیتوجه به جاهطلبیهای کرملین که از 10 سال پیش با اشغال کریمه و حمایت از مخالفان دولت مرکزی در شرق اوکراین، آغازگر جنگ در این کشور شد، ولودیمیر زلنسکی و جو بایدن را متهم کرد که «اجازه دادهاند جنگ آغاز شود.»
مقامات اوکراینی از ماهها پیش در گفتوگو با خبرنگاران تحمیل «راهحل دردناک» بر کییف را از پیامدهای احتمالی ریاستجمهوری دونالد ترامپ دانستهاند، هرچند در اظهارات علنی همواره نسبت به ادامه حمایتهای آمریکا از اوکراین ابراز امیدواری کردهاند. ولودیمیر زلنسکی چهارشنبه در پیام تبریک پیروزی به دونالد ترامپ حامی «صلح با اتکا به زور» شد، رویکردی که به گفته رئیسجمهور اوکراین، «مطلوب» دونالد ترامپ است. ولودیمیر زلنسکی در شبکه ایکس افزود که امیدوار است اوکراین و آمریکا در دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ «راه صلح منصفانه را پیدا کنند.»