حمله بزدلانه
فرصتی برای نمایش قدرت پدافندی ایران

اقدام محدود و تلاش مذبوحانه
رژیم صهیونیستی از مدتها قبل، تبلیغات وسیعی درباره حمله به ایران آغاز کرده بود. این البته طبیعی است و پروپاگاندا، سلاحی متعارف میان دشمنان است. حجم تبلیغات و تهدیدات علیه تأسیسات هستهای و نفتی بودند.
اسرائیلیها بعد از حمله پهپادی حزبالله به اقامتگاه نخستوزیرشان، نتانیاهو بارها گفتند که ایران از خط قرمزشان عبور کرده و حتی خبرهایی منتشر کردند که با هماهنگی آمریکا، قرار است به اقامتگاه یکی از سران ایران حمله کنند.
بااینحال، آنچه در عمل رخ داد، محدود شدن حملات به چند مرکز نظامی در تهران و چند شهر دیگر بود. ایران نیز در حمله خود به رژیم اسرائیل، صرفا مراکز نظامی را هدف قرار داده بود.
رژیم اشغالگر قدس در نخستین ساعات بامداد روز شنبه (5 آبانماه) سال جاری، اقدام به انجام حملاتی علیه برخی سایتهای نظامی کشورمان کرد. رویدادی که توجهات زیادی را به خود جلب کرد و تحلیل و تفسیرهای مختلفی از آن مطرح شد.
بر اساس آنچه منابع خبری عنوان کردهاند، رژیم اشغالگر قدس پس از حمله اخیر خود به کشورمان از خاتمه درگیری با ایران سخن گفته و دولت آمریکا نیز خواستار خویشتنداری و پاسخ ندادن ایران شده است. البته که دیگر کشورهای غربی نیز درخواست مشابهی را از کشورمان مطرح کردهاند. بااینحال، در مورد ماجراجویی جدید صهیونیستها علیه ایران که به اذعان بسیاری به یک رسوایی بزرگ برای خودِ آنها تبدیل شده، توجه به سه نکته ضروری است.
فرصتی برای نمایش قدرت پدافندی ایران
اولا، ایران در جریان حمله اخیر صهیونیستها، تا حد زیادی قدرت پدافندی خود را به نمایش گذاشت. برخی منابع رسانهای و تحلیلی خارجی مدعی شدهاند که بخش قابلتوجهی از پرتابههای اسرائیل در قالب موشک و پهپاد علیه کشورمان توسط پدافند هوایی ایران رهگیری و ساقط شده است. حتی ژنرال کیت مکنزی، فرمانده سابق سنتکام هم در موضعگیری تأکید کرده است: «آسمان ایران غیرقابل نفوذ است و بهتر بود اسرائیل دست به ترور شخصیت ها و اقدامات تروریستی در خاک ایران میزد.»
فراموش نکنیم که قبل از انجام حمله مذکور، رژیم اشغالگر قدس جنجالهای رسانهای و تبلیغاتی گستردهای به راه انداخته بود و تأکید داشت که قصد دارد علیه ایران دست به انجام اقدامی بزرگ بزند و مثلا سایتهای اتمی و یا انرژی کشورمان را نابود کند. با این همه، آنچه جهانیان در میدان واقعیت دیدند این بود که رژیم اشغالگر قدس صرفا متکی بر مشتی ادعاهای بیپشتوانه است.
نکته دوم اینکه عملیاتهای وعده صادق 1 و 2 ایران کاملا کوبنده بودند و بُرد رسانهای قابلتوجهی پیدا کردند. بااینحال، باید پرسید که آیا ماجراجویی صهیونیستها علیه ایران نیز چنین بود؟ این مسأله از حیث جلب توجه افکار عمومی بینالمللی و دیدگاه آنها نسبت به این تحولات از اهمیت زیادی برخوردار است.
اقدام مفتضحانه صهیونیستها
ایران به صورت صریح و آشکار اراضی اشغالی را هدف قرار داد و جهان، بارش موشکهای ایرانی را بر سرِ اهداف راهبردی در فلسطین اشغالی دید. بااینحال، حمله صهیونیستها علیه کشورمان حملهای ضعیف بود که بخش قابلتوجهی از آن خنثی شد و به هیچ عنوان بُرد قابلتوجه عملیاتهای وعده صادق 1 و 2 را هم به خود نگرفت. به نحوی که ژنرال کیت مکنزی آن را شرمآور و مایه آبروریزی توصیف کرد!
حمله رژیم اسرائیل به قدری مذبوحانه و شکست خورده بود که حتی صدای متحدان این رژیم را نیز درآورد. بهعنوان مثال واشنگتنپُست در گزارشی به این نکته اشاره کرد: «اقدام اسرائیل علیه ایران به هیچ عنوان شباهتی با ادعاهای اسرائیل قبل از حمله به این کشور نداشت.» یائیر لاپید، رهبر جریان اپوزیسیون اسرائیل و نخستوزیر سابق این رژیم نیز تأکید کرده است «حمله اسرائیل به ایران به شدت ضعیف بود.»
تالی گوتلیو عضو کِنست (پارلمان اسرائیل) و همحزبی نتانیاهو در موضعگیری تأکید میکند: «اقدام اسرائیل علیه ایران مایه تأسف بود. ایرانیها ما را با خاک یکسان میکنند؛ اما واکنش ما به آنها در چنین سطح ضعیفی است.» روعی کایس، خبرنگار شبکه اسرائیلی کان نیز حمله اسرائیل را به سخره گرفته و آن را حتی در سطحی ندیده که مقامهای ارشد ایرانی به آن واکنش نشان دهند.
با این همه، باید توجه داشت که رژیم اسرائیل به واسطه ماجراجویی اخیر خود علیه ایران دست به اقدامی ممنوعه زده که بدون تردید در آیندهای نهچندان دور بهای آن را خواهد پرداخت. حداقل آنچه در قالب اقدام مذبوحانه اخیر صهیونیستها علیه کشورمان به اثبات رسید این بود که ایران قدرتمند است.
بزرگنمایی از نوع اسرائیلی
منابع اسرائیلی اعلام کردهاند که 140 جنگندهشان در حمله به ایران شرکت داشتهاند. به نظر میرسد این عدد نیز مشمول بزرگنمایی شده است. حمله بامداد 5 آبان به ایران، در حدی نبود که اساسا نیاز به این همه هواپیما داشته باشد. دولت اسرائیل که بعد از حمله موشکی ایران، به شدت زیر فشار افکار عمومی بود، نیاز داشت که عملیات خود علیه ایران را بزرگتر از آنی که هست نشان دهد تا موفقیت عملیات نیز بزرگتر جلوه کند.
یکی از ویژگیهای حمله در شب این است که هر گونه انفجار و آتشسوزی از فاصلههای دور و با شفافیت بیشتری قابل مشاهده است. در شب حمله ایرانیان پرشماری در سراسر کشور، بیدار بودند و گوشی به دست، فیلمهایی از محلهای مورد اصابت گرفتند. هیچ کدام از این فیلمها، انفجار و آتشسوزی مهیبی را نشان نمیدهند. درحالیکه اگر انفجارها جدی بودند، به وضوح دیده میشدند و قابل کتمان نبودند.
اگر هم مخازن موشکی مورد اصابت قرار میگرفت، باید «صداهای بسیار مهیب انفجار، از نقطه واحد، به کرات و به فاصلههای زیر ثانیه» شنیده میشد و آثار پرشعله آن، از دهها کیلومتر دورتر و برای مدت طولانی مشاهده میشد. چنین تصویری، حتی یک مورد هم دیده نشده است.
حتی اگر به فرض، انفجار مخزنها در زیر زمین بوده و نمود بیرونی نداشته باشد، طبیعتاً انفجارهای همزمان زیرزمینی دهها و صدها موشک، توسط دستگاههای سنجش زمین لرزه که در سطح جهانی کار میکنند، ثبت و طبق روال در لحظه منتشر میشد که چنین چیزی هم وجود نداشت.
رژیم اسرائیل و رسانههای همسو با آن، در تلاش هستند حمله اخیر را بزرگ و موفق نشان دهند؛ این یک امر طبیعی و قابل انتظار است و بیشتر جنبه مصرف داخلی دارد. آنچه رخ داده مهم است که چیزی جز یک عملیات محدود نظامی با هدف سیاسی و پیوست تبلیغاتی نبوده است.
واهمه از وعده صادق 3
عملیات اخیر رژیم صهیونیستی علیه ایران نشان داد که این اقدام بیشتر یک نمایش رسانهای بوده تا یک حمله نظامی مؤثر. رژیم اسرائیل مدتها پیش از این عملیات، تبلیغات گستردهای را آغاز کرد و با تهدیدات مکرر در تلاش بود چهرهای از قدرت نظامی و تهدید جدی برای ایران به نمایش بگذارد. بااینحال، حمله بامداد اخیر با چند انفجار خفیف، به ادعاهای بزرگ رژیم اسرائیل پایان داد و ثابت کرد که این عملیات نهتنها ناکام بوده، بلکه در ابعاد نظامی نیز فاقد تأثیر بوده است. این حملات به جای زیرساختهای حیاتی یا اهداف استراتژیک، به برخی مراکز نظامی محدود شد و ایران به خوبی توانست با سامانههای پدافندی خود بخشی از این تهدیدها را خنثی کند، نمایشی که نه از تهدیدات جدی، بلکه بیشتر از سیاستورزی رسانهای رژیم اسرائیل حکایت داشت.
علاوه بر این، عدم موفقیت رژیم اسرائیل در این عملیات ناشی از عدم جرأت آن در انجام حملهای بزرگتر بوده است. رژیم صهیونیستی به خوبی آگاه است که ایران توانایی موشکباران گسترده و مستقیم بر اهداف استراتژیک در اراضی اشغالی را دارد. این پاسخها پیشتر توجه جهانی را به قدرت ایران جلب کرده و نشان داد که ایران در دفاع از خود تردیدی ندارد و دشمنان خود را به شدت تنبیه میکند.
تلاشهای رژیم اسرائیل و رسانههای همسو برای بزرگ و موفق جلوه دادن این حمله، چیزی بیش از مصرف داخلی و جلب افکار عمومی نبود. حتی مقامات و رسانههای بینالمللی نیز به این نکته اشاره کردهاند که این عملیات در مقایسه با تبلیغات پیش از آن بسیار کوچکتر و کماثرتر بوده و قدرت دفاعی ایران نهتنها در این حمله به چالش کشیده نشده، بلکه برتری ایران در حفاظت از مرزهای خود به نمایش گذاشته شده است.