حجاب زن را گران‌بها می‌کند

شاید تا به حال کمتر موضوعی به اندازه حجاب در همه عصر‌ها مورد توجه بوده است. آنچه به صورت نفی یا اثباتی توجه جهان را به خود معطوف کرده گواه این حقیقت بوده که حجاب مسئله مهمی است و حرف و چرایی درباره آن زیاد مطرح می‌شود، هرچند مفهومی به نام عفاف و حجاب تعاریف […]

شاید تا به حال کمتر موضوعی به اندازه حجاب در همه عصر‌ها مورد توجه بوده است. آنچه به صورت نفی یا اثباتی توجه جهان را به خود معطوف کرده گواه این حقیقت بوده که حجاب مسئله مهمی است و حرف و چرایی درباره آن زیاد مطرح می‌شود، هرچند مفهومی به نام عفاف و حجاب تعاریف گسترده‌ای دارد و دربردارندگی آن گسترده‌تر از پوشش است، مثل حجاب رفتاری، گفتاری و دیداری که همه از آن آگاه هستیم، اما بی‌شک حجاب به‌خصوص در بحث پوشش زنان یک نوع نماد محسوب می‌شود؛ نمادی از اعتقادات یک فرد که وقتی در پذیرش دین برای او توجیه شده، در هیچ کجا یا تحت هیچ شرایطی آن را کنار نمی‌گذارد.

در واقع پوشش در دایره حجاب، مظهری مبتنی بر ارزش‌های اسلامی است که از هر طریقی روح تساهل، تسامح و کوتاهی در آن قابل قبول نیست. کسی که در محیط‌های مختلف و در هر شرایطی حجاب را رعایت می‌کند، جهادگر است. در واقع او تلاش می‌کند با حجاب خود، دین، حیا و عفت را برای دیگران ترسیم کند و آن را مایه فخر خود بداند. چنین فردی به لحاظ روانی به حدی قانع شده که با پذیرش اصل آن درصدد اثبات عملکرد ظاهری خود نیز است.

در منابع اسلامی درباره آثار روانی حجاب و بی‌حجابی مطالب زیادی وجود دارد. در آیه ۶۰ سوره نور درباره فلسفه حجاب آمده است: «وَ اَنْ یسْتَعْفِفْنَ خَیرُ لَهُنَّ»؛ و اگر «زنان» خود را بپوشانند برای آن‌ها (خیر) بهتر است. در تفاسیر آمده کلمه «خیر» که به معنای سود و نفع، مطلق است و به دلیل اطلاقش، هم شامل نفع مادی می‌شود، هم معنوی.

همچنین در آیه ۵۳ سوره احزاب، سود و نفع حجاب مشخص‌تر بیان شده است، در آنجا که خداوند می‌فرماید: «ذلِکم اَطْهَرُ لِقُلُوبِکمْ وَ قُلُوبِهِنَّ»؛ این کار (حفظ حریم بین زن و مرد) برای پاکی دل‌های شما و آن‌ها بهتر است، بنابراین طبق این دو آیه می‌توان گفت، اثر مهم حجاب برای زن، طهارت و پاکی قلبی است که مقدمه‌ای برای رسیدن به سلامت قلبی (قلب سلیم) است و از آن در روانشناسی به «سلامت روانی» تعبیر می‌شود.

شهید مطهری در این زمینه می‌نویسد: «من نقش زن را در آنجا روشن کرده‌ام که‌ای زن! تو باید پوشش داشته باشی و فلسفه پوششت هم این است. تو نباید خودآرایی کنی. شرکت زن در مجامع به معنی اختلاط با مرد نیست. این همدوشی که این‌ها می‌گویند، کلک و حقّه است. تو می‌توانی عفاف و پاکی خودت را حفظ کنی، پوشش اسلامی خودت را حفظ کنی، آگاهی خودت را هم به دست آوری»، البته که این تنها یک بخش قابل اشاره است و شاید یکی از ابعاد قابل بیان موضوع حفظ ارزش زن است که حجاب می‌تواند یکی از این ارزش‌ها باشد. فراتر از آن، حیا و عفاف و نیز پوشش تدبیری برای گرانبهاکردن زن و حفظ موقعیت او در برابر مرد است. به اعتقاد شهید مطهری درواقع زن بر اثر دور نگه داشتن خود از دسترسی مرد پایه خود نزد او را بالا می‌برد.

تصاویر جهت دانلود

تصویر کم حجم
https://mobinonline.ir/?p=30197 کپی