مزیت های سفر رئیسی به آفریقا چه بود؟

صبح امروز چهارشنبه هیاتهای رسمی ایران و کنیا به ریاست روسای جمهور دو کشور در محل کاخ ریاست جمهوری کنیا مذاکراتی انجام دادند و پنج سند همکاری بین دو کشور به امضا رسید.
رئیسی در نشست خبری مشترک با «ویلیام روتو» همتای کنیایی خود با استقبال و ابراز خرسندی از توسعه همکاری های دو کشور اظهار داشت: روابط ایران و کنیا دارای پیشینه تاریخی طولانی است و معتقدیم همکاریهای میان دو کشور و نیز همکاری میان ایران با همه کشورهای قاره آفریقا میتواند روز به روز توسعه پیدا کند.
سفر دورهای رئیس جمهوری ایران از چند روز پیش مورد توجه رسانههای خارجی قرار گرفته بود. در مجموع رسانههای غربی به نظر با یک دستور کار و نظر مشترک ارزیابیشان از سفر رئیسی گسترش همکاریهای جمهوری اسلامی در سراسر جهان و مقابله با تحریمهای آمریکا است.
استقبال رسمی ویلیام روتو از رئیسی در کاخ ریاست جمهوری کنیا
رئیس جمهور کنیا در محل کاخ ریاست جمهوری این کشور به صورت رسمی از آیتالله رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران استقبال کرد.
امضای ۵ سند همکاری میان ایران و کنیا
این اسناد روز چهارشنبه – ۲۱ تیر – در جریان سفر آیت الله سیدابراهیم رییسی رییس جمهور و هیات ایرانی به نایروبی، در حضور روسای جمهور دو کشور به امضای هیات های سیاسی و اقتصادی ایران و کنیا رسید.
این اسناد در حوزههای ارتباطات، معدن، شیلات، گردشگری، همکاری های معدنی و صنعتی، آموزش فنی و حرفه ای و کشاورزی بود که وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و وزیر تعاون و کار و رفاه اجتماعی به نمایندگی از دولت ایران این اسناد را امضا کردند.
آیت الله رئیسی که به دعوت «ویلیام سامویی روتو» رئیس جمهور کنیا به نایروبی سفر کرده است، صبح امروز – چهارشنبه – به وقت محلی وارد پایتخت این کشور شد و بلافاصله آیین استقبال رسمی از وی و هیات همراه در کاخ ریاست جمهوری کنیا برگزار شد.
پس از مراسم استقبال رسمی، گفت و گوهای خصوصی روسای جمهور دو کشور آغاز شد و سپس مذاکرات مشترک هیات های عالیرتبه ایران و کنیا با حضور آیت الله رییسی و ویلیام سامویی روتو انجام شد.
رییس جمهور کنیا: کنیا با آغوش باز تجار و سرمایه گذاران ایرانی را میپذیرد
ویلیام روتو: توافق شده است که ایران کارخانه مونتاژ خودرو در کنیا راه اندازی کند و خودروهای ایرانی را که اسامی سواحیلی نیز بر آنها گذاشته شده را در کنیا تولید کند.
پنج یادداشت همکاری در زمینه ارتباطات و اطلاعات، شیلات، بهداشت و دامپروری و … بین ایران و کنیا امضا شد.
تبادل ظرفیت های ایران و کنیا میتواند به روابط این دو کشور کمک کند
رییس جمهور در نشست خبری مشترک با همتای کنیایی: دست همه دولتهای آفریقایی را به گرمی میفشاریم. همکاری جمهوری اسلامی ایران با قاره آفریقا و کنیا ریشه تاریخی دارد.
قاره آفریقا قاره ظرفیتهاست. نگاه ما در جمهوری اسلامی ایران به آفریقا نگاه به کشوری با استعداد و ظرفیت است.
رئیسی: هدف ما افزایش ۱۰ برابری مبادلات تجاری با آفریقاست
رییس جمهور در نشست خبری مشترک با همتای کنیایی: کشور ما علیرغم همه تهدیدها و تحریمها به برکت رهبری فرزانه، توانسته در حوزههای مختلفی پیشرفت داشته باشد. ایران کشوری پیشرفته و فنآور است.
ما آمادگی داریم تجربیات خود را در حوزه اقتصادی و علمی و فناوری با کنیا به اشتراک بگذاریم.
در حوزه تجهیزات پزشکی، دارو، کشاورزی و شیلات و دیگر حوزهها میتوانیم با کنیا همکاری خوبی داشته باشیم. تجربیات خود را در حوزه اقتصاد و فناوری با کنیا به اشتراک خواهیم گذاشت.
پای پهپادهای ایرانی به آفریقا باز شد
پهپادهای تولیدی شرکتهای دانش بنیان ایرانی که کاربردهای دوگانه برای «سم پاشی» زمینهای کشاورزی و همچنین «بازرسی مزرعه» با قابلیت پردازش تصویر برای اموری از حمله نقشه برداری و تشخیص آفات مزارع دارد، امروز با حضور رییس جمهور در مرکز نوآوری و فناوری ایران در نایروبی باهدف بازاریابی برای محصولات دانش بنیان ایرانی رونمایی شد.
پلیکان ایرانی پهپادی که ایران به کنیا فروخت
پهپاد پلیکان ۲ ساخت یک شرکت دانشبنیان ایرانی که در سفر رئیسی به کنیا فروخته شد، دارای قابلیتهای منحصر به فردی است از جمله پیشرانه صنعتی ضد آب و گرد و غبار، دارای بازوهای جداشونده و آمادهسازی در ۲ دقیقه، پرواز اتوماتیک، پاشش ۲ هکتار در هر پرواز، پوشش عرضی ۵ الی ۶ متر، قابلیت نصب انواع ماژولهای کشاورزی، پمپاژ ۶ لیتر در هر دقیقه و دارای نرمافزار هوشمند برنامهریزی مسیر پرواز.
پای نیسان آبی هم به آفریقا باز شد
در دیدار تجار و بازرگانان کنیایی با رییس جمهور، دو قرارداد همکاری امضا شد. یکی برای فروش نیسان زامیاد ایرانی به کنیا و دیگری برای واردات گوشت قرمز به ایران.
مجوز واردات گوشت قرمز از کنیا که پس از بررسیهای تفصیلی سازمان دامپزشکی و صدور تاییدیههای بهداشتی صادر شده است میتواند به تعدیل قیمت گوشت در بازار ایران کمک کند.
رئیس جمهور: روابط ایران و کنیا دارای ریشههای عمیق تاریخی است
رئیسی در نشست هیئتهای عالیرتبه ایران و کنیا بر بر ضرورت بهرهگیری از ظرفیتهای متقابل در راستای توسعه تعاملات تجاری تاکید کرد.
رئیس جمهور در این نشست سطح فعلی تجارت دو کشور را ناکافی و غیرقابل قبول دانست و بر افزایش سطح این همکاریها تا ۱۰ برابر در گام اول تاکید کرد.
رئیس جمهور کنیا نیز ضمن ابراز علاقمندی برای توسعه تعاملات تجاری و سرمایهگذاری مشترک با ایران، سفر دکتر رئیسی به کنیا را سرآغاز فصل جدیدی در روابط دو کشور دانست.
رئیس جمهور «نایروبی» را به مقصد «کامپالا» ترک کرد
رئیس جمهور پس از پایان سفر رسمی به کنیا، با بدرقه وزیر امور خارجه این کشور، نایروبی را به مقصد «کامپالا» پایتخت اوگاندا ترک کرد.
رئیس جمهور پس از پایان سفر به کنیا، در راستای ارتقای سطح روابط با کشورهای دوست و همسو و به دعوت رسمی «یووری موسونی» رئیس جمهور اوگاندا وارد این کشور شد.
نگاه رسانههای غربی به سفر رئیسی به آفریقا
خبرگزاری آسوشیتدپرس با پوشش رسانهای از دیدار روسای جمهور ایران و کنیا نوشت: رئیسی یک سفر بیسابقه را به آفریقا آغاز کرده درحالیکه ایران به عنوان کشوری که هدف تحریمهای اقتصادی آمریکا قرار گرفته، به دنبال تعمیق همکاریهای خود در سراسر جهان است.
این رسانه آمریکایی در ادامه آورده است: سفر رئیسی به کنیا در روز چهارشنبه اولین سفر یک رئیس جمهور ایران به آفریقا در یک دهه گذشته است. ایران در مذاکرات هستهای خود با کشورهای غربی به یک بن بست رسیده درحالیکه برنامه هستهای ایران از زمان خروج دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا از برجام پیشرفتهای زیادی داشته است.
این خبرگزاری، کنیا را یک قطب اقتصادی در شرق آفریقا و یک متحد آمریکا توصیف کرد و ادامه داد: جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده به همراه همسرش اوایل سال جاری میلادی از این کشور آفریقایی دیدن کردند. سال گذشته آمریکا و کنیا یک یادداشت تفاهم همکاری برای همکاری غیرنظامی راهبردی در حوزه هستهای امضا کردند. کنیا نسبت به استفاده از نیروی هستهای برای تولید انرژی ابراز علاقه کرده است.
تارنمای المانیتور نیز در تمجید از این حرکت دیپلماتیک ایران گزارش کرد: سفر رئیس جمهور ایران به آفریقا ذیل الگوی برنامه سیاست خارجی پر جنب و جوش او قرار میگیرد، چرا که وی برای کاهش اثرات تحریمهای فلج کننده غرب سنگ تمام گذاشته است.
به نوشته این تارنما، رئیسی در جستجوی اتحادهای جدید، در ۲۳ ماه گذشته سفرهای زیادی را به کشورهای دوست از چین گرفته تا آمریکای لاتین، انجام داده است. دولت او همچنین برای نهایی کردن عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای به خودش افتخار میکند در حالیکه از سوی دیگر از طریق دیپلماسی به دنبال پیوستن به کشورهای گروه بریکس است.
المانیتور در ادامه هدف از سیاست خارجی رئیس جمهور ایران را اینطور ارزیابی کرد: اهتمام به تجارت بدون دلار در تقریبا تمام سفرهای خارجی رئیسی مطرح شده است و این یک تلاش است که تهران به شدت برای غلبه بر هژمون دلار آمریکا نیاز دارد که در نتیجه قادر به فروختن نفت خام خود با ارزهای دیگر میشود و به تدریج اقتصاد خود را به مسیر باز میگرداند.
خبرگزاری رویترز هم نوشت: ایران ارتباط دیپلماتیک خود با کشورهای در حال توسعه را پس از خروج ترامپ از برجام و اعمال تحریمهای بیشتر، افزایش داده است. در ماه ژوئن رئیسی به سه کشور آمریکای لاتین سفر کرد تا همکاری با متحدانی که آنها نیز از سوی آمریکا تحریم شده اند را تقویت کند. آخرین رئیس جمهور ایران که به قاره آفریقا سفر کرد، محمود احمدی نژاد در سال ۲۰۱۳ بود.
خبرگزاری فرانسه با نگاهی متفاوتتر به این مساله پس از انعکاس خبر سفر رئیس جمهور ایران به کنیا، نوشت: آفریقا در ماههای اخیر به عنوان یک میدان دیپلماتیک ظهور کرده و روسیه و غرب نیز در تلاش برای جلب حمایت آفریقا در جنگ مسکو و کییف هستند. جنگ اوکراین یک تاثیر مخرب بر قاره آفریقا داشته و قیمتهای مواد غذایی را افزایش داده است.
این رسانه فرانسوی تاکید کرد که قدرتهای غربی نیز همراه با چین و هند به دنبال تعمیق روابط تجاری خود با این قاره بوده اند.
ایران – آفریقا از نگاه رسانهها
رسانههای بینالمللی، استقبال کشورهای آفریقایی از سفر رئیسجمهوری ایران به این منطقه را در راس اخبار خود قرار داده و از آن با عنوان «فرش قرمز» یاد کردند.
سفری که از چند روز پیش از آن مورد توجه رسانهها قرار گرفته بود و گسترش همکاریهای ایران و آفریقا را پس از یک دهه سردی روابط، پیش بینی میکرد.