در «نشست استانبول» میان ایران و اروپا چه گذشت؟

تلاش برای متوقف کردن روند بازگشت خودکار تحریمها علیه ایران
با توجه به اینکه اگر اروپا ارادهای برای فعالسازی اسنپبک یا همان مکانیسم بازگشت خودکار تحریمهای شورای امنیت داشته باشد، عملاً باید در هفتههای آینده به سمت این روند سیاسی حرکت کند، به نظر میرسد در حال حاضر، شاهد آخرین تلاشها برای زنده نگهداشتن فضای دیپلماسی میان ایران و اروپا هستیم.
بر همین اساس، دقایقی پس از پایان نشست استانبول، آقای غریبآبادی با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که دو طرف با ایدههای مشخصی در ایننشست حاضر شده بودند و بر تداوم این روند توافق کردند.
اگرچه زمان دقیق نشست بعدی مشخص نشده، اما با توجه به سرعت تحولات و ضرورت اتخاذ تصمیم نهایی، احتمال دارد که در هفته آینده بار دیگر شاهد برگزاری چنین جلسهای باشیم.
به گفته برخی منابع غربی، اروپاییها در این نشست، تعلیق تصمیم خود درباره اسنپبک را پیشنهاد دادهاند؛ بهگونهای که گفته میشود یک بسته پیشنهادی
به ایران ارائه شده که طی آن، فعالسازی اسنپبک به مدت شش ماه به تعویق بیفتد و در ازای آن، جمهوری اسلامی ایران اقداماتی مشخص از جمله همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بازگشت به گفتوگو با آمریکا، و اعلام وضعیت اورانیوم غنیشده خود راانجام دهد. اگرچه هنوز روایت طرف ایرانی از این بسته مشخص نیست، اما خبرنگار والاستریت ژورنال مدعی شده است که ایران مخالفت صریحی با این پیشنهاد نکرده است. با این حال،موضع رسمی تهران همچنان آن است که اروپا از منظر حقوقی صلاحیت استفاده از اسنپبک را ندارد.
به نظر میرسد دو طرف در تلاشاند تا مسیر دیپلماتیک را حفظ کنند و نشست استانبول نیز بازتابی از این کوشش مشترک برای تداوم دیپلماسی بوده است؛ چرا
که استفاده از اسنپبک میتواند هزینههایی جدی برای هر دو طرف به همراه داشته باشد. جمهوری اسلامی ایران بارها تأکید کرده که در صورت فعالسازی این ساز وکار،
سکوت نخواهد کرد و احتمال دارد اقدامات متقابلی را در دستور کار قرار دهد که از جمله آنها، خروج از معاهده NPT عنوان شده است.